Usile si ferestrele unei cladiri sunt produse care inchid la propriu lucrarile de constructie, asigurand astfel simultan patru cerinte: siguranta proprietatii si a persoanelor ce o folosesc, termoizolarea, protectia fonica si elementul estetic.
Daca ferestrele au o singura varianta de utilizare legata de inchiderea golurilor prevazute in peretii exteriori, usile termopan sunt perfect utilizabile atat pentru inchiderea golurilor de acces din exterior spre in interior, cat si pentru inchiderea camerelor la interior.

Ce sunt usile termopan?

Avantajul principal pe care il ofera usile termopan este legat de posibilitatea lansarii unei comenzi pe dimensiunea dorita.

Ca atare proiectantii nu mai sunt limitati in a desena goluri de usi cu dimensiune strandardizata. Acest aspect concura la extinderea confortului de acees in cladire si in camere si dezvolta posibilitati multiple de design in legatura cu spatiile interioare.

Producerea usilor termopan este similara cu cea prin care se executa ferestrele termopan. Materialul cu care se construieste structura de rezistenta, adica asa-numita tocarie, poate fi ales intre PVC si aluminiu.

Prelucrarea profilelor este usor de realizat pentru ca producatorii lucreaza cu utilaje computerizate si pot debita si monta tocarii respectand la milimetru cotele si unghiurile de executie.

Ca o caracteristica convenabila pentru utilizatori se remarca posibilitatea de a inlocui pachetul cu sticla termopan cu un pachet termoizolant cu fete din PVC si miez din material termoizolant. Practic cu aceasta solutie usile termopan pot sa asigure intimitatea la interior pastrand intacte caracteristicile de termoizolare si protectie fonica.

usi termopan fenex

In functie de destinatie o usa termopan va fi prevazuta cu feronerie adaptata destinatiei. Pentru usi termopan de exterior nivelul de siguranta impotriva efractiei va fi ridicat la un nivel corespunzator prin folosirea unor balamale si sisteme de inchidere multipunct adecvate.

Pentru usi termopan de interior pot fi solicitate aceleasi masuri, insa de regula va fi suficient sa fie dotate cu un sistem clasic de balamale si pentru inchidere.

Usi termopan in functie de material

Asa cum am aratat usile termopan pot fi produse la alegere din doua materiale – PVC sau aluminiu. Fiecare dintre aceste materiale vor asigura o structura suficient de solida care extinde semnificativ in timp rezistenta usilor termopan. Prezentam in continuare o detaliere pentru ambele modele de usi pentru a identifica mai usor diferentele dintre acestea.

usa termopan pvc

Usi PVC

Usile termopan cu profil din PVC sunt in mare masura recomandate pentru utilizare la interior. 

Cu toate acestea vor putea fi montate si pentru inchiderea spatiilor de intrare intr-o cladire, cu specificatia ca sistemele de rezistenta la nivelul balamalelor si a incuietorii sa fie dimensionate corespunzator.

Pentru ambele modalitati de montaj se vor putea utiliza drept umplere a ramei fie sticla termopan pe toata suprafata usii, fie placa de material termoizolant netransparent.

La fel de bine suprafata poate sa fie impratita in doua sectiuni – partea de sus cu sticla si partea de joc cu placa termoizolanta.

 

usa termopan aluminiu

Usi aluminiu

In cazul usilor termopan cu structura din profil aluminiu modalitatea de utilizare este preponderenta pentru exterior. Se presupune rezonabil ca pe o structura din aluminiu se vor putea monta sisteme de siguranta multiple si ca produsul in sine va avea un regim de utilizare sustinut. 

Pentru aceste motive este mai curand potrivit sa montati la intrarea in cladire usi din aluminiu, iar pentru interior sa utilizati usi din PVC.

Si pentru aceste modele de usi aluminiu se poate alege varianta de umplere mixta (sticla / material termoizolant) sau variantele doar cu sticla sau doar cu placa termoizolanta. In principiu recomandarea este sa fie folosita placa termoizolanta care poate fi vopsita in aceeasi culoare ca si tocaria din aluminiu.

Usi termopan in functie de destinatie

Este important sa indentificati clar scopul utilizarii pentru usile termopan. Daca proiectul nu prevede clar acest aspect recomandarea este sa solicitati consultanta din partea producatorului de usi termopan, sau a unui arhitect. Va prezentam in continuare cateva aspecte lamuritoare cu privire la decizia de a comanda usi termopan in functie de detinatia folosirii lor, atat pentru interior cat si pentru exeterior.

Usi termopan de interior

Pentru inchiderea golurilor din fata camerelor din cladire, usile termopan de interior vor aduce nu doar intimitate fonica pentru incinta pe care o vor proteja, ci si durabilitate extinsa pentru foarte multe manevrari. 

Puteti opta pentru variante de acoperire a golului din tamplaria usilor termopan in asa fel incat confortul si partea estetica sa fie maxime.


Fie veti alege sticla termopan mata pe intreaga suprafata, fie suprafata va fi inchisa cu panou termoizolant. 

Veti observa ca datorita sistemului de garnituri de etansare usile termopan de interior nu vor mai produce la inchidere zgomotul clasic al lovirii de toc. 

Garniturile etanseaza impotriva curentilor de aer si simultan asigura protectia fonica.
Acomodarea lor cu designul interior se face foarte bine pentru ca puteti alege culori sau imitatii de texturi de lemn pentru profile. 

In general sunt recomandate usi PVC deoarece infolierea pentru culoarea dorita se realizeaza rapid si este economica.

usa termopan exterior

Usi termopan de exterior

Se presupune ca atunci cand doriti sa montati usi termopan de exterior cautati un produs solid si suficient de eficient incat sa asigure protectia termica si fonica la nivel de intrare in cladire. 

Pentru aceasta varianta de utilizare a usilor termopan sunt recomandate usi aluminiu. Solutia este preferata de majoritatea utilizatorilor deoarece pe acest sistem de tocarie se vor putea monta cu mai multa siguranta ulterioara sisteme de inchidere multiple. 

In functie de preferinta si aceste usi termopan de exterior pot fi accesorizate cu un amestec de materiale pentru umplerea golului descris de tocarie. 

Fie ca veti umple complet acest gol cu placa termoizolanta, fie veti crea o zona superioara din sticla termopan prin care lumina poate patrunde in holul casei.


Usile termopan din alumniu sunt compatibile cu solicitarea de a fi vopsite in culorile RAL disponibile, prin urmare nu veti intampina nicio dificultate in alegerea designului din acest punct de vedere. Nivelul de termoizolare si stopare a inpactului fonic sunt la cel mai bun nivel.

Caracteristici

Asteptarea justificata pentru fiecare tip de usi termopan este ca acestea sa ofere un plus constant de izolare termica si fonica si in acelasi timp sa aiba o prezenta estetica in concordanta cu planul de design interior si/sau exterior al cladirii.

Atata vreme cat alegeti usi termopan in functie de destinatie, beneficiile pe termen indelungat vor fi asigurate, iar intretinerea sau repararea lor se va face foarte usor.

Prezentam in continuare cele mai pregnante caracteristici pentru usi termopan,

 • Capacitate de termoizolare excelenta.
 • Capacitatea foarte buna pentru stoparea impactului fonic.
 • Flexibilitate in alegerea materialului in functie de utilizarea usilor termopan.
 • Flexibilitate pentru alegerea culorii de finisaj.
 • Rezistenta in caz de incendiu.
 • Rezistenta in caz de incercare de efractie.
 • Intretinere usoara si economica.
 • Costuri decente pentru eventuale reparatii.

Avantaje

Usile de interior sau pentru exterior pot fi fabricate si din alte materiale, sau mix de materiale. Vom arata in continuare care sunt avantajele montarii de usi termopan (interioare sau exterioare) in comparatie cu utilizarea acelorari tipuri de usi fabricate din lemn.

 

VS usi din lemn

 • Durabilitate si intretinere – Usa termopan va fi cel putin de doua ori mai rezistenta in timp ca o usa din lemn. In privinta intretinerii usile termopan se curata rapid si cu materiale obisnuite si ieftine, in schimb cele din lemn trebuiesc periodic intretinute prin revopsire si/sau relacuire.
 • Aport termoizolant – Usa termopan este dotata cu un sistem dublu de termoizolare. Pe de o parte profilele asigura acest lucru prin structura multicamerala, iar pe de alta parte sistemul de garnituri de etansare elimina posibilitatea patrunderii curentilor de aer. Inchiderea usilor din lemn nu este ferma in comparatie cu usile termopan.
 • Costuri cu reparatiile – In cazul aparitiei unor probleme de functionare usa termopan se repara rapid si cu costuri convenabile. O usa din lemn defecta necesita interventie cu utilaje specializate de taiere si slefuire, costurile fiind ridicate.
Avem produsul potrivit pentru proiectul dumneavoastra.
Profesionisti in lucru. Un montaj perfect si impecabil.
Fara surprize. Oferim garantie pentru fiecare proiect realizat sau produs comandat.

Aveti nevoie de tamplarie la comanda?

Va putem ajuta! Lasati-ne detaliile proiectului si ne ocupam imediat.

Nu gasiti informatiile de care aveti nevoie? Sunteti nehotarat si aveti nevoie de un sfat? 

Apelati-ne pentru mai multe detalii.

0732-22-33-22