indicatori calitate fereastra termopan

Indicatori si elemente componente ale unei ferestre de calitate.

Pentru ca ne dorim intotdeauna un rezultat de calitate pentru imobilul nostru, ne-am gandit sa punem la punct principalele elemente componente si principalii indicatori ai unei ferestre de calitate. Va invitam in cele ce urmeaza sa descoperiti care sunt factorii ce trebuie respectati pentru a va bucura de un rezultat durabil.

Profile de clasa superioara

O fereastra moderna este definita de elementele sale constitutive. Fiecare dintre aceste elemente vor contribui la consemnarea beneficiilor pe termen lung care se vor resimti in ceea ce priveste confortul termic si fonic, dar si durabilitatea produsului.

In prezent sunt disponbile profile PVC care sunt proiectate in diferite variante in privinta numarului de camere de aer dispuse in interiorul profilului.

 • Profilul basic – are in componenta 5 camere si o adancime (latime) de 70 mm.
 • Profilul mediu – este dotat cu 6 camere si o adancime (latime) de 82 mm.
 • Profilul avansat – dispunde de 7 camere si o latime (adancime) de 85 mm.

Cand alegeti tipul de profil trebuie sa aveti in vedere ca un numar mai mare de camere cu care este dotata tocaria va influenta decisiv efectul izolarii termice si fonice oferit de intregul ansamblu cu ferestre termoizolante. In practica, daca adancimea este mare este deschide posibilitatea montarii unui pachet format din trei foi de sticla termoizolanta.

Daca pentru interiorul profilelor din PVC proiectantii s-au asigurat ca acestea vor oferi maximul de protectie termica, fonica si stabilitate in utilizare, pentru exterior aveti la indemana o imbunatatire de ultima generatie in acest domeniu.

Este vorba despre profile PVC-Aluminiu care reprezinta o combinatie superioara pentru aceasta gama de produs. Prin aplicare pe fata exterioara a tocariei din PVC a unei rame confectionata cu segmente din aluminiu se creaza o strat superior de protectie al intregii structuri a ferestrei. Astfel se vor imbunatati si mai mult urmatoarele caracteristici:

 • Indicele de protectie termica.
 • Indicele pentru protectia fonica.
 • Rezistenta tocariei la impact.
 • Extinderea designului prin folosirea de profile din aluminiu vopsite electrostatic.
 • Intretinerea mai usoara.
profil clasa superioara

Feronerie durabila

Sistemul de feronerie al unei ferestre cu geam termoizolator trebuie sa fie simultan complex si durabil pentru multe cicluri de utilizare a canatelor mobile. De la simpla deschidere batanta, la cea combinata oscilo-batanta, dar si pentru cele de tip oscilo-culisante, feroneriile asigura:

 • Deschiderea si inchiderea fara efort a canatelor.
 • Siguranta antiefraactie.
 • Microventilarea, ventilarea partiala si pe cea completa.
 • Inchidere perimetrala eficienta pe sistemul de garnituri.

Pentru toate aceste motive este de inteles ca fereastra ideala trebuie sa fie dotata cu feronerie Roto care este proiectata dedicat pentru a raspunde acestor solicitari. Varietatile de feronerie prin functia lor de manevrare, sunt suficiente pentru fiecare dintre solicitarile pe care le aveti pentru partile mobile ale ferestrelor.

Daca ati optat pentru o tocarie din PVC-Aluminiu inseamna ca sunteti interesat de durabilitate extinsa si aveti nevoie de acelasi beneficiu si de pe urma feroneriei ce va fi montata pe aceste profile. Feroneria Roto garanteaza acest aspect.

feronerie ferestre

Armatura incorporata

Toate variantele de profile din PVC, indiferent de numarul de camere de aer pe care le contin, sunt dotate cu armatura incorporata. Ce este de fapt armatura? Este vorba despre un profil din otel zincat care este configurat prin laminare in asa fel incat sa se muleze perfect si sa aiba contact fizic in puncte bine definite cu interiorul profilului.

Dupa montarea armaturii tocaria din PVC va dobandi urmatoarele caracteristici:

 • Stabilitate chiar si pentru lungimi mari de profil.
 • Sustinere perfecta a pachetului cu geam termoizolant.
 • Sustinere sigura pentru montarea feroneriei, a balamelelor si manerelor.
 • Rezistenta in timp pentru multiple utilizari ale canatelor mobile.

Se are in vedere ca spatiul destinat pentru inserarea armaturii din otel zincat nu va fi umplut de aceasta. Practic, camera de aer lungitudinala va ramane intacta pentru rolul ce il are alaturi de restul camerelor cu care profilul este prevazut.

Garnituri

Garniturile sunt pentru o fereastra moderna singura modalitate prin care se poate asigura etansarea de precizie intre canatul mobil si cercevea. In aceeasi masura garniturile sunt folosite si pentru realizarea imbinarii perfecte intre pachetul cu geam termopan si profilul din PVC.

In lipsa acestui sistem de garnituri nu se poate vorbi despre etansare termica si fonica, prin urmare montarea lor in context si asigurarea unei calitati impecabile a materialului din care sunt produse, este determinanta.

In functie de preferinte, dar si implicit in cadrul procesului de productie, veti primi garnituri cu urmatoarele caracteristici:

 • In culori adaptate cu finisajul profilului;
 • O ganitura suplimentara pentru sporirea efectului de termoizolare.
 • Adaptare prin forma pentru etansare impecabila la vant si praf.
 • Cu profil care se curata si se intretinere usor prin mentenanta specifica.

Materialul din care sunt produse aceste garnituri este un cauciuc siliconat ce poate fi produs in trei culori diferite. Daca ati optat pentru profile din PVC in culoare alb, atunci setul garniturilor va fi in culoare gri deschis. Daca finisajul tocariei este colorat, atunci se poate opta pentru un sistem de etansare de culoare caramel sau negru.

Prin urmare imbinarea intre eficienta si aspect estetic a fost luata in considerare si pentru acest accesoriu indispensabil confortului la utilizarea inchiderilor cu ferestre din PVC.

Balamale

Siguranta utilizarii canatelor mobile ale ferestrelor termoizolante se bazeaza substantial si pe calitatea si puterea de sustinere oferita de balamale. Greutatea partilor mobile poate fi uneori importanta in special cand partile actionate au dimensiuni mari de vitrare. Sticla in sine este o componenta importanta care ridica greutatea totala si la aceasta se adauga si cea a profilului.

Ca atare, un sistem cu balamele Roto pentru ferestre cu profil PVC este proiectat sa aiba drept obiectiv urmatoarele aspecte:

 • Sarcina  maxima ce poate fi sustinuta.
 • Prezenta estetica vizibila sau mascata.
 • Eliminarea necesitatii de reglare.
 • Asortarea prin vopsire cu finisajul profilului.

Balamalele Roto, in functie de model, sunt capabile sa suporte o greutate a cercevelei cuprinsa intre 130 si pana la 150 de kilograme.

Prin combinarea acestor caracteristici este posibila constructia de ferestre cu dimensiuni mari, dar si o prezentare estetica foarte placuta a produsului raportata la designul interior.

balamale ferestre

Sistem de inchidere

Asigurarea inchiderii etanse si simultan sigure pentru protejarea la incercarea de efractie sunt atribute pe care sistemele de inchidere Roto le ofera. In componenta acestor sisteme sunt utilizate piese speciale pentru inchidere, precum si elemente de blocare pentru siguranta utilizarii.

In functie de cerinte specifice de operare ale sistemului de siguranta se pot realiza modificari simple si rapide, dupa cum urmeaza:

 • Inlocuirea elementelor de blocare simple si elemente de siguranta.
 • Interschimbabilitate fara necesitatea modificarii inchiderii principale.
 • Compatibilitate intre piesele de siguranta si toate tipurile de elemente de inchidere.
 • Nu exista componente vizibile ale sistemului de siguranta.
 • Intregul sistem de inchidere este certificat ca fiind rezistent la efractie.

In plus, varietatea de piese de inchidere ofera posibilitati speciale in legatura cu reglajul presiunii la inchidere asupra sistemului de garnituri, dar si a inaltimii optime intre piesa de inchidere si blocatorul de siguranta. astfel:

 • Piesa inchidere tip E permite un reglaj al presiunii intre +/- 0,8 mm.
 • Piesa inchidere tip P – ofera o marja de reglaj a presiunii intre +/- 0,8 mm (cap ciuperca).
 • Piesa inchidere tip V – genereaza un dublu reglaj: pe inaltime intre +/- 0,8 mm si regalrea presiunii pe garnitura intre +/- 0,8 mm (cap ciuperca).

Toate aceste componente ale sistemului de inchidere ajuta inclusiv la reducerea substantiala a aparitiei abraziunii pentru inchiderea la nivel intre profilul vertical (stalp) si canatul mobil.

sistem de inchidere

Microventilatie

Daca din punct de vedere al etansarii ferestrele din PVC si cele din PVC-Aluminiu care sunt dotate cu feronerie si accesorii Roto propun cel mai bun raport, exista totusi inca un amanunt legat de manevrabilitea lor.

Necesitatea de aer proaspat joaca un rol definitoriu in confortul locuirii, prin urmare aerisirea trebuie privita ca pe un proces ce poate fi controlat acum perfect cu ajutorul acestor ferestre. Pentru aerisire puteti opta pentru una dintre urmatoarele variante:

 • Aerisire directa – prin deschiderea completa a canatului mobil.
 • Aerisire partiala – prin dechiderea oscilanta a canatului mobil.
 • Microventilare – prin dechiderea minim-controlata a canatului mobil.

Daca primele doua variante va sunt cunoscute, iata ca microventilarea pe care o propune sistemul Roto este o noutate. Acesta este capabil sa realizeze o desprindere minima a canatului de toc, asemanatoare cu miscarea de deschidere oscilanta, in asa fel incat garnitura sa nu mai ramana presata pe acesta.

Astfel se va crea un spatiu minim de circa 3 mm, prin care aerul proaspat va patrunde in incapere. Desi spatiul pare mic va fi suficient pentru ca intr-o perioada relativ scurta de timp primenirea aerului sa se faca si sa dispara posibilitea de formare a condensului.

In acest mod se vor obtine beneficii pe care in alte conditii ar fi dificil sa le controlati:

 • Obtinerea unui spatiu perfect pentru o microventilare controlata.
 • Economie de energie pentru mentinerea unei temperaturi confortabile.
 • Eliminarea grijii de a inchide fereastra la timp in caz de vreme neprielnica.
 • Reducrea efortului de manevrare.
 • Prevenirea igrasiei in special pentru camerele predispuse prin scopul utilizarii lor la aparitia umezelei.

Sistemul Roto pentru microventilatie este testat si pus deja in productie pentru toata varietatea de canate mobile profile din PVC.

Manere de fereastra

Prima interactiune cu o fereastra va fi legata de folosirea sistemului de manevare pentru deschidere si inchidere. Pentru a manevra cu usurinta oricare sistem de feronerie, Roto a creat manere de fereastra ergonomice care faciliteaza interactiunea cu fereastra. Fiind vorba despre un element mecanic care iese in evidenta, el a fost proiectat sa fie simultan coordonat estetic cu restul tamplariei.

Cu aceasta ocazie puteti solicita utilarea cu manere de fereastra in functie de urmatoarele preferinte:

 • Culoare asortata cu tocaria.
 • Forma clasica sau moderna.
 • Cu sistem de securizare la deschidere neautorizata.
 • Cu sistem de blocare prin inchidere cu cheie.

In urma testarilor realizate profesional s-a declarat ca toata gama de manere Roto pentru fereastra cu profil din PVC sunt garantate pentru o functionare indelungata atat pentru cicluri de deschide-inchidere ale canatelor batante, cat si pentru canate oscilo-batante.

maner fereastra

Geam termoizolant

Pentru a inchide la propriu o fereastra cu tocaria realizata cu profil din PVC, sticla care se monteaza trebuie sa intruneasca calitati superioare. Iata in continuare la ce trebuie sa va asteptati cand va fi montat un geam termoizolant de calitate pe tocaria comandata:

 • Durabilitatea excelenta in timp.
 • Proprietati de termoizolare deosebite.
 • Proprietati de reducere substantiala a zgomotului din exterior.
 • Calitati speciale antiefratie pentru geamul securizat.
 • Stoparea posibilitatii de vizualizare a interiorului.
 • Claritate maxima si iluminare naturala perfecta.
indicatori de calitate geam termoizolant

In functie de varianta de profil PVC pe care o veti alege, cu referire la adancimea (latimea) profilului, se va putea incarca pe tocarie fie un pachet cu geam termoizolant dublu, fie unul cu trei straturi din sticla.

Este natural de inteles ca ultima varianta de geam termoizolator tripan este solutia recomandata pentru scopul declarat de a experimenta cea mai profitaibla varianta de termoreglare a spatiilor interioare. Cu aceasta solutie beneficiile sunt evidente:

 • Reducerea drastica a costurilor cu ambientarea prin incalzire iarna si climatizare pe timp de vara.
 • Mentinerea pentru perioade mari de timp a unui anumit nivel de temperatura generat prin climatizare.
 • Reducerea cheltuielilor cu montarea unei solutii de mascare la interior a spatiului vitrat.
 • Ventilare confortabila in maniera dorita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *