Ce este geamul termoizolant?

Ce este un geam termoizolant? Caracteristici si Tipuri.

Termoizolarea este o componenta cheie in efortul de a creste pasivitatea unei cladiri in raport cu mediul exterior. Obtinerea are in plan inclusiv folosirea unui geam termoizolant care se poate monta atat pe tocaria din PVC sau aluminiu pentru ferestre, dar si pe cea pentru usi.

Ce este un geam termoizolant?

Scopul sticlei unei ferestre este evident, insa actualmente tehnologia cu care se produce si metoda prin care se realizeaza pachetele din sticla termoizolanta aduc beneficii importante in tot ceea ce numim eficienta energetica a unei cladiri.

Pana la obtinerea pachetulul termopan, sticla poate fi tratata cu anumite substante in asa fel incat indicele sau de respingere a radiatiei calorice sa creasca. Mai mult, spatiul dintre foile unui pachet pot fi umplute cu gaze inerte care contribuie la mentinerea unei termperaturi confortabile la interior.

Produsul finit, gata de montaj, va fi sigilat astfel ca proprietatile gazului si distanta optima intre foile de sticla sa ramana conform cu specificatiile.

Pentru ca acest efect sa fie directionat spre necesitatile efective ale cladirii este necesar ca alegerea geamului termoizolator sa fie facuta dupa anumite criterii. Va trebui sa existe un echilibru intre varianta de sticla care se monteaza pe tocarie si efectul direct al radiatiei solare care cade in mod natural pe suprafata ferestrei.

Nu ar fi deloc economic sa se utilizeze variante cu 3 straturi de sticla, asa-numitele geamuri tripan, in locatii care au orientare cardinala spre nord si evident radiatia solara este practic inexistenta.

Prin urmare, se intelege ca folosirea geamurilor termopan este extrem de utila atat timp cat combinatia dintre sticla utilizata, numarul de foi din sticla puse in pachet si gazul inert care se introduce intre straturi isi justifica prezenta intr-o anumita configuratie de montaj.

Caracteristici principale.

Un geam termoizolant trebuie sa combine o serie de caracteristici prin care sa ofere scopul pentru care este montat. Combinatia intre acestea si proprietatile tocariei pe care va fi instalat conduc la definirea produsului fereastra termoizolanta.

Prima impresie pe care o avem atunci cand privim un astfel de geam nu poate sa ofere prea multe indicii. In principal beneficiarii se asteapta ca nivelul de claritate sa fie impecabil, cu alte cuvinte lumina sa patrunda perfect in incapere. Dincolo de acest aspect geamurile alaturate in pachete sunt proiectate sa permita simultan si un anumit nivel de transfer termic, reflexie luminoasa, dar si izolare fonica.

Prezentam in continuare cele mai impotante caracteristici pe care trebuie sa le cunoasteti atunci cand alegeti montarea unui anumit tip de geam termoizolant.

  • Eficienta sporita in respingerea radiatiei solare.
  • Pastrarea constanta a temperaturii la interior.
  • Imbunatatirea patrunderii naturale a luminii in interior.
  • Securizare sporita la impact.
  • Versatilitate in alegerea tipul de sticla: clara, mata, reflexiva, fumurie, emisie redusa sau ornamentala.
  • Obtinerea cu usurinta a unor forme diverse, atipice.
inchidere terasa cu geam izolant

Care sunt indicatorii de calitate?

Asa cum am amintit deja proprietatile unui geam termoizolant sunt esentiale in tot contextul montajului de ferestre sau usi, indiferent de profilul ce este folosit pentru constructia tocariei.

De acesti indicatori de calitate va depinde in final eficienta produsului si drept consecinta economia de resurse consumate pentru incalzirea sau racorirea aerului din cladire. Partea estetica este importanta pentru ca o sticla de foarte buna calitate va genera un aspect uniform mai ales cand este vorba despre suprafete vitrate mari. In plus, aspectul legat de intimitatea la interior poate fi foarte bine primit atunci cand este folosit un geam termoizolant cu o reflexivitate mare.

Vom dezvolta in continuare amanunte despre cei mai importanti indicatori de calitate pe care merita sa-i solicitati cand comandati geamuri termoizolante.

  • Indicator pentru transfer termic U (W/m2K) – Este vorba despre un indicator care masoara fluxul de caldura care va strabate o suprafata rectangulara cu laturi egale de 1 metru. Este necesar ca masurarea sa fie facuta cand la exterior sunt 0ºC si vantul sufla cu cel mult 4.4 m/s. Daca rezultatul obtinut arata o diferenta de 1ºC intre temperatura din interior si cea exterioara, iar in interior sunt 20ºC, atunci se poate spune ca sticla isi face datoria.
  • Indicator pentru transmisia de luina T (%) – Aceasta valoare arata procentual cat de multa lumina naturala poate sa traverseze sticla termoizolatoare pentru a fi asigurat confortul in interior fara consum de enegie electrica folosita la iluminarea artificiala. Un procent mare indica ca sticla este de foarte buna calitate si acest lucru va contribui la eficienta energetica.
  • Indicator pentru reflexia luminii R (%) – Suprafata exterioara a sticlei are de regula proprietati de reflexie a luminii. Prin masurarea acestui indicator se determina cat din lumina naturala este reflectata inapoi in mediul inconjurator. Cu cat valoarea acetui procent este mai ridicata cu atat posibilitatea de a vedea dincolo de geamul termoizolant este mai mica. Beneficiile sunt evidente pentru ca intimitatea celor ce utilizeaza acest tip de geamuri cu proprietati de reflexie ridicata va fi perfecta. Se va genera economie prin eliminarea dotarii neaparate cu jaluzele sau alte solutii de stopare a privirilor indiscrete. Combinatia intre valorile bune pentru transferul termic si pentru cele pentru reflexie este cea mai indicata solutie pentru orientarea cardinala a ferestrelor spre sud. Reducerile de consum cu climatizarea se vor resimiti imediat, iar bunurile din locuinte vor fi protejate impotriva degradarii produsa de efectul radiatiei solare.
  • Indicator pentru izolarea fonica Rw (dB) – Este un indicator care concura la confortul interior si elimina substantial nivelul de polulare fonica. O valoare ridicata a acetui indicator, atat pentru geamul termoizolant cat si pentru tocaria ferestrei este de dorit.
indicatori de calitate

Tipuri

In functie de tipul profilului utilizat la producerea tocariei termoizolante se vor putea monta doua tipuri de pachete cu sticla termoizolatoare.

Adancimea profilului este cea care dicteaza una dintre cele doua solutii, prin urmare aveti de optat intre sticla termopan dubla sau sticla termopan tripla. Vom arata in continuare care sunt atributele fiecarei dintre aceste doua solutii.

Sticla termopan dubla

Este produsul cel mai des utilizat la producerea ferestrelor sau usilor. Acest pachet este prevazut cu doua foi din sticla care poate fi aleasa cu dotari speciale in functie de necesitatea specifica fiecarei locatii.

Distanta dintre cele doua foi este standard, ele fiind separate de un element special de tip bagheta din aluminiu. Inchiderea perimetrala se realizeaza prin aplicarea unui strat de sigilare.

Camera de aer formata astfel va putea ramane asa cum rezulta din montaj, sau aerul va fi eliminat si inlocuit cu un gaz special care contribuie la cresterea indicelui de termoizolare. In plus, sticla bruta poate fi tratata cu acoperiri speciale color, reflexive sau de tip LowE care ridica substantial performanta in utilizare.

geam dublu izolant

Sticla termopan tripla

Acest produs se bazeaza pe acelasi principiu de constructie, diferenta fiind facuta de adaugarea in pachetul cu sticla termoizolatoare a inca unei foi. Proiectarea acestei variate de geam termoizolant a fost necesara datorita fabricarii unor profile din aluminiu sau PVC care sunt dotate cu camere multiple de aer si implicit cu o adancime mai mare.

In mod natural spatiul oferit de aceste profile a necesitat proiectarea de sticla termopan tripla. Drept consecinta, toti indicatorii de calitate au fost imbunatatiti, iar beneficile primite de pe urma montarii acestor produse au crescut substantial.

Cu aceast tip de sticla consumul de energie electrica scade in special pe timp de vara cand climatizarea este atat de des utilizata, in timp ce iarna piederea de caldura este foarte redusa la nivelul ferestrelor sau usilor dotate astfel. Zgomotul stradal sau industrial este la randu-i si mai mult diminuat.

geam triplu izolant

Izolare termica

Scopul principal pentru care este recomandata tamplaria cu geam termoizolant este chiar izolarea termica. Datorita faptului ca deschiderile pentru ferestre, dar si cele pentru usi sunt in general mari pentru aport de lumina naturala si spatiu de acces confortabil si pierderile de caldura pe timp de iarna sau aportul de caldura pe timp de vara sunt consistente.

Montand ferestre si usi termoizolatoare se stopeaza intr-o foarte mare masura aceste conditii neprielnice pentru lucuire sau desfasurarea de activitati comerciale. Tot ce aveti de facut este sa solicitati consultanta profesionala pentru a trimite in productie fereastra sau usa dotata cu geamuri termoizolatoare potrivita cu scopul si locatia cladirii.

Rezultatele vor fi pe masura, iar economiile realizate vor acoperi rapid cheltuielile ocazionate cu montarea acestor sisteme moderne.

Izolare fonica

In paralel cu amanuntele enuntate deja in sectiunea despre izolarea termica, un astfel de sistem ofera si o execelenta protectie fonica. Produsul in ansamblul sau este in asa fel dotat cu elemente de protectie fonica incat dupa montaj efectul de liniste in incapere se resimte pe loc.

Atat pachetul cu sticla termopan dubla si cu atat mai mult cel cu sticla termopan tripla, vor atenua cu cel putin jumatate intensitatea zgomotului din exterior. Acelasi lucru se va intampla si prin intermediul tocariei, aceasta avand in dotare camere de aer special concepute pentru blocarea simultana a transferului de caldura si presiune sonora.

Securizare

Daca pana in prezent considerati ca sticla ferestrelor reprezinta un punct sensibil in securitatea cladirii in privinta tentativei de patrundere ilegala, acum puteti sta fara grija.

Atunci cand considerati ca este necesar solicitati producerea unui pachet cu geam termoizolant care sa includa si proprietati de securizare. Mai mult decat atat, varietatea de sticla cu proprietati antiefractie este preferata in special in cazul solutiilor de vitrare pe suprafete mari.

Constructia acestor geamuri termoizolante se bazeaza pe alaturarea si imbinarea a doua foi din sticla care vor avea interpusa o folie speciala de securizare. In caz de spragere accidentala suprafata vitrata nu va genera cioburi. In caz de incercare de spargere pentru efractie, incercarea va deveni dificila si va genera renuntarea la actiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *