Ferestrele termopan sunt definite ca fiind sisteme complexe pentru inchiderea golurilor de fereastra. Caracteristica lor principala este legata de extinderea eficientei energetice a cladirii, contribuind astfel la protejarea incaperilor pe care le completeaza constructiv si estetic.

Gama de ferestre termopan este cel putin la fel de variata ca si constructiile in sine. Acest lucru este datorat in principal flexibilitatii cu care se pot prelucra profilele din PVC sau cele din aluminiu. Capacitatea acestor profile de a permite incarcarea a diferite tipuri de pachete cu sticla termopan creste si mai mult eficacitatea ferestrelor termopan.

Principalele tipuri de ferestre

Clasificarea ferestrelor cu geam termopan se face in primul rand in functie de tipul de material ce este utilizat ca profil pentru constructia tocariei si a canatelor. Primele doua cel mai de utilizate materiale sunt PVC-ul si aluminiul, fiecare dintre acestea oferind beneficii personalizate. Este important sa le cunoasteti pentru a incadra eficient o fereastra termopan in structura unei cladiri.

ferestre pvc

Ferestre PVC

Material foarte izolant, usor de intretinut si ieftin. PVC-ul se pastreaza bine de-a lungul anilor si este in continuare materialul cel mai utilizat pentru tamplarie.

Ferestre Aluminiu

Material curat si foarte durabil cu multe culori disponibile. Utilizat intr-o multitudine de situatii, aluminiu aduce o nota de modernitate imobilului aplicat.

ferestre culisante

Ferestre culisante

Ferestre cu tip de deschidere culisant. Modelul “glisant” al usilor dar in dimensiunile unei ferestre. Disponibil in materiale de PVC sau Aluminiu.

Despre termopane

Pana la a se ajunge la montajul propriu-zis, o fereastra teromopan va trece prin mai multe cicluri de productie. Fiecare dintre aceste etape este standardizata pentru ca materialele ce o vor intra la monajul final sa se imbine perfect.


Prin urmare, pornind de la profilele strandardizate, acestea vor putea primi prin manopera de asamblare trei materiale importante, si anume: pachetul cu sticla termopan, feroneria si garniturile de etansare. Fara o asamblare perfecta in cel mai mic amanunt a acestor materiale nu se poate discuta despre o fereastra termopan eficienta. 

La fel de importante vor fi calitatea montajului urmat de modalitatea de finisare.
In functie de preferinte, starea de fapt a cladirii, asocieri intre designul profilelor si al sticlei, beneficiarii pot opta pentru o detaliere in cel mai mic amanunt in ceea ce priveste finisajul ferestrelor termopan.
Materialul poate fi PVC sau aluminiu, iar culoarea profilelor se alege din paletarul RAL disponibil pentru fiecare material. 

Manevrabilitatea se configureaza foarte simplu prin montarea feroneriei dedicate tipului de deschidere al canaturilor, iar sticla poate fi aleasa in functie de temperatura predominanta a locatiei si orientarea cardinala.


In aceste conditii se subintelege ca ferestrele termopan se califica ca fiind printre cele mai configurabile produse care contribuie la ridicarea unui cladiri, ori la renovarea cu succes a uneia vechi. La acest aspect adaugam si faptul ca oricare model de fereastra termopan veti monta va fi extrem de simplu de intretinut, eventualele reparatii nu vor costa mult, iar durata de utilizare se va intinde pe foarte multi ani.

Caracteristici

Trecand in revista aceste informatii aveti deja o perspectiva clara cu referire la caracteristicile sistemelor de ferestre cu geam termopan.

Ramane foarte important ca alegerea unui anumit profil si a pachetelor cu sticla termopan ce pot fi incarcate pe acesta sa se faca coordonat cu scopul utilizarii.

In rezumat aveti in continuare cele mai importante caracteristici pentru ferestre termopan.

  • Adaptabilitate constructiva foarte buna.
  • Efect de termoizolare cu randament excelent.
  • Reducere drastica a transferului fonic din exterior.
  • Manevrabilitate configurabila in functie de preferinta si spatiu.
  • Intretinere cu costuri reduse si in timp scurt.
  • Reparatii ieftine si rapide.
  • Durabilitate extinsa pe multi ani.

Principalele tipuri de deschidere.

Fereastra este sinonima cu deschiderea spre spatiul exterior al unei cladiri. Ferestrele sunt ochii cladirii prin care primim lumina si aer in fiecare zi. Prin urmare oricare model de ferestre termopan vor deveni simultan bariere contra caldurii sau a frigului si zone libere pentru aerisirea incaperilor.

Pentru a va permite o mobilitate usoara a canaturilor, dar si o adaptabilitate a modalitatii confortabile cu care vreti sa le folositi, producatorii de feronerie propun mai multe variante de canate mobile pentru ferestre termopan, pe care le prezentam in continuare:

Ferestre fixe

Canatele fixe nu beneficiaza de feronerie. Sunt practic spatii vitrate care nu pot fi manevrate, ele contribuind strict la aportul de lumina naturala in spatiul pe care il protejeaza.

De regula aceasta varianta este folosita fie alternativ cu alte canate mobile in cadrul acelorasi ferestre cu geam termopan, fie independente in special in spatiul casei scarilor.

geam 1 canat fix

Deschidere batanta

Sunt deschiderile care asigura cea mai buna expunere a interiorului la spatiul exterior.

Aceste canate functioneaza prin descrierea unui miscari de aproape 180 de grade, astfel ca rama va putea fi lasata dupa deschidere in pozitia dorita.

Structura de rezistenta profilului permite montajul a doua balamale solide care sustin micare batanta pentru acest tip de deschidere.

fereastra 1 canat batant

Deschidere oscilanta

Este o varianta de deschidere relativ noua si care a revolutionat solutiile de aerisire a incaperilor.

Beneficiul cel mai mare este legat de faptul ca se pune o „bariera” importanta inaintea unor eventuale patrunderi neautorizate in incaperi ca in cazul deschiderilor batante ce nu pot fi controlate din acest punct de vedere.

In plus, deschiderea oscilanta ofera si protectie la vant si ploaie in timp ce aerisirea poate sa ramana activa.

geam 1 canat oscilant

Deschidere oscilo-batanta

 

Cu siguranta ca este cea mai eficienta varianta de deschidere a oricaror ferestre termopan indiferent de profilul din care sunt produse.

Prin alegerea variantei de deschidere la actionarea feroneriei, definiti in fapt confortul de care doriti sa beneficiati.

fereastra 1 canat oscilo batant

Deschidere culisanta

Este o varianta aparte de mobilitate a canatelor care ofera beneficii pretioase pentru spatiile unde spatiul este limitat pentru scopul deschiderii unor canate batante.

Miscarea de deschidere a acestor canate se bazeaza pe mutarea in plan orizontal a unui intreg canat in dreptul unui canat fix alaturat.

Se obtine rapid un spatiu liber spre exterior, iar nivelul aportului de aer se poate regla dupa dorinta.

deschidere culisanta