De la bun inceput vom remarca ca punem in discutie un material cu potential deosebit in privinta prelucrarii lui in industrie, precum si o durabilitate net superioara (fata de alte produse similare) pentru toate produsele care se bazeaza pe includerea lui.

Ce sunt ferestrele aluminiu?

Asadar este de inteles ca si ferestrele din aluminiu vor purta aceeasi amprenta a posibilitatilor de prelucrare in functie de multiple caracteristici constructive si de o durata foarte mare de utilizare a intregului ansamblu profil si sticla.

Toata aceasta prezentare arata clar ca specificarea intr-un proiect de a monta ferestre din aluminiu nu este facuta intamplator, ele fiind regasite dupa predarea in utilizare in constructiile edilitare, comerciale, pentru birouri, dar si in cele rezidentiale.

Punctul comun regasit si pe care se bazeaza toate proiectele este modernitatea solutiei si faptul ca beneficiarii vor avea de castigat pe mai multe planuri de pe urma utilizarii acestor ferestre cu tocuri din aluminiu si geamuri termopan.


In ansamblu se poate afirma cu certitudine ca atat timp cat tinta urmarita are in componenta ridicarea confortului la utilizarea spatiilor vitrate, atat prin manevrabilitate cat si estetic, solutia montarii ferestrelor din aluminiu devine o garantie pe care beneficiarii o vor testa cu multumire, la propriu.

Tipuri de deschideri ferestre din aluminiu

Pentru atingerea cerintelor pe care clientii le pretind designerilor si constructorilor intotdeauna s-au cautat solutii in randul celor mai noi materiale si produse ce vor fi puse in opera. Intre acestea, fereastra din aluminiu joaca un rol consistent si aduce beneficii care cu multa dificultate ar putea fi primite prin folosirea altor variante de inchidere a golurilor de fereastra, ori a altor spatii care se pot vitra.


Pentru ca manevrabilitatea este sinonima cu confortul locuirii, este natural sa folosim usor si convenabil deschiderile acestor ferestre aluminiu. De aceea vom descrie pe rand care sunt posibilitatile pe care va puteti baza la actionarea canatelor mobile ale acestor ferestre din aluminiu.

Deschidere batanta

Varianta de canat batant este clasica si se intalneste in majoritatea proiectelor. 

In acest caz miscarea pe care feroneria o permite canatului este realizata cursiv, pe un arc de cerc, de la cateva grade, cand canatul este doar departat de toc si pana la aproape 180 de grade cand spatiul permite deschiderea completa a canatului. 

Cu acest tip de mobilitate accesul la spatiul liber al ochiului de fereastra aluminiu este definit ca maxim, iar fluxul de aer proasptat va fi foarte rapid.

fereastra 1 canat batant

Deschidere oscilanta

Acesta varianta de deschidere se realizeaza prin inclinarea limitata a canatului mobil dispre partea sa superioara spre interior. Deschiderea propriu-zisa este precisa si acest lucru este datorat feroneriei care separa canatul de toc si-i permite o cursa scurta pe directia amintita. 

Utilizarea acestei variante de deschidere pentru ferestrele din aluminiu este solicitata din mai multe motive. In primul rand cand situatia de facto a spatiului nu permite deshiderea batanta (completa sau partiala) a unui canat, sau atunci cand spatiul inchis cu aceasta fereastra trebuie protejat din motive pe care beneficiarul le pretinde – protejarea copiilor sau a altor persoane la acces direct la un spatiu deschis cum este o fereastra. 

De remarcat ca nivelul de aerisire este bun, insa se face progresiv datorita spatiului limitat dintre canat si toc.

geam 1 canat oscilant

Deschidere oscilo-batanta

Este cea mai des intalnita si simultan solicitata varianta de utilizare a cantelor mobile. 

Prin utilizarea unui model de feronerie ce are caracteristici de mobilitate duble se primeste in folosire un canat care poate combina caracteristicile canatelor batante si a celor oscilante. 

Prin manevrarea specifica manerului de actionare canatul se poate folosi in pozitie batanta sau in pozitie oscilanta, pe rand. 

Confortul este de aceasta data maxim pentru ca in functie de necesitati fereastra din aluminiu va fi utilizata la maximul de potential din acest punct de vedere.

fereastra 1 canat oscilo batant

Canat fix

Aici ne referim la spatiile vitrate ale unor ferestre din aluminiu care nu au niciun grad de mobilitate. 

Sunt canate fixe care nu permit aerisirea si joaca rol doar in iluminarea naturala a spatiului interior. 

Aceste canate fixe se regasesc in toate spatiile interioare care au alta varianta de ventilare si/sau simultan pretind un nivel de siguranta sporit in legatura cu folosirea lor de catre persoanele care au acces. 

Exista insa si solicitari precise ale beneficiarilor care doresc un design aparte in care golul de fereastra este acoperit cu un canat fix pentru a obtine o anumita cursivitate vizuala in zona peretelui vitrat.

geam 1 canat fix

Deschidere batanta

termopan 2 canate deschidere batanta

Deschidere oscilo-batanta

fereastra termopan 2 canate deschidere oscilo batanta

Deschideri batante

fereastra termopan 3 canate batante

Caracteristici

Pentru gama de ferestre aluminiu pachetul cu caracteristici este indestulator incat sa acopere o mare diversitate de cerinte. Fiecare beneficiar pretinde in mod special acele caracteristici care il intereseaza in mod direct in legatura cu locul si modalitatea unde va deveni functionala o fereastra din aluminiu.
Chiar si in aceste conditii profilul din aluminiu dedicat construirii de ferestre a fost in asa fel proiectat incat sa aveti de unde alege si in acelasi timp sa poata fi dotat cu accesorizari specifice. Accesorizarile sunt directionate atat in legatura cu nivelul de termoizolare termica si fonica la nivel de profil, dar si in legatura cu partea estetica a acestuia.

mostra profil aluminiu

Vom arata in contiuare cele mai importante caracteristici pentru ferestre aluminiu.

 • Rezistenta mecanica foarte buna.
 • Nivel de atenuare termica ridicat in functie de profil.
 • Nivel de atenuare fonica superior altor tehnologii.
 • Adaptabilitate estetica datorata vopsirii in culoarea dorita sau in imitatia de material dorit.
 • Varietate de profile ce permit montarea pachetelor de sticla termopan cu grosimi diferite.
 • Rezistenta impecabila la variatii de temperatura.
 • Rezistenta pe termen lung la utilizare in regim comercial.

Semnificatie simboluri

oscilanta

Deschidere oscilanta.

batant dreapta

Deschidere batanta dreapta.

batant stanga

Deschidere batanta stanga.

oscilo batant dreapta

Deschidere oscilo-batanta dreapta.

oscilo batant stanga

Deschidere oscilo-batanta stanga.

De ce sunt o solutie ideala?

Cand vorbim despre ferestre ne gandim la un produs pe care il vom utiliza foarte multi ani. O fereastra nu se inlocuieste dupa 2 sau 3 ani, ci dureaza cel putin pana cand din motive intemediate este necesara o schimbare.


Daca tineti la acest principiu, atunci este limpede ca aveti nevoie de ferestre din aluminiu, acasa, la magazin, pentru corpul spatiului de birouri ale firmei, sau in oricare alta locatie unde fereastra de aluminiu poate functiona in regim de utilizare normal.


Combinatia intre durabilitate, functionalitate si eficienta eneegetica este pachetul complet cu beneficii pe care il veti resimti de la prima utilizare a acestor ferestre din aluminiu. Un calcul corect facut arata ca amortizarea acestor sisteme de ferestre din aluminiu se va face in cel mult 2 ani prin reducerea substantiala a consumurilor energetice cu cladirea, indiferent de anotimp.

Avantajele tamplariei Aluminiu fata de celelalte tamplarii?

Lista cu avantaje pe care le ofera ferestrele din aluminiu este suficineta incat sa va convinga ca aveti in oferta un produs de foarte buna calitate. Avand in vedere ca producatorii asociaza profilele din aluminiu cu feronerie si sticla termopan de cea mai buna calitate, rezultatul va fi exemplar.
Aratam in cele ce urmeaza care sunt avantajele cu care vine o fereastra aluminiu in comparatie cu alte tehnologii de inchiere a golurilor de ferestre.

VS Ferestre din lemn

 • Durata de utilizare – Este net superioara pentru ferestrele din aluminiu.
 • Izolare termica si fonica – Datorita sistemelor de camere de aer pe care le contin profilele din aluminiu si a elementelor de etansare cu garnituri din cauciuc, sistemele de ferestre din aluminiu genereaza confort la superlativ.
 • Mentenanta si durata de service – Sistemele de feronerie pentru ferestrele din aluminiu sunt standardizate si se pot inlocui extrem de rapid. Mentenanta si reparatiile pentu aceste ferestre sunt simple si economice.
 • Intretinere usoara si ieftina – Pentru intretinerea curenta a profilelor si sticlei nu se consuma efort substantial si nici fonduri banesti importante.

VS Ferestre din PVC

 • Timp de folosinta – Poate sa fie comparabil cu conditia sa fie utilizate in regim rezidential, insa per total este mai mare la sistemele din aluminiu.
 • Coeficient pentru izolarea termica si fonica – Usor similar cu conditia ca raspunsul termic al profilelor si al sticlei sa fie asemanator.
 • Intretinere curenta si reparatii – Ambele servicii sunt sensibil echilibrate pentru cele doua tehnologii din punct de vedere al timpului de lucru si al costului solicitat la interventii.
 • Curatare simpla si economica – Profilele din aluminiu sunt mai rezistente la degradarea culorii si in special la zgarieturi.